אנדרטת היהודים הנרצחים באירופה

סטלנפלד ומקום מידע

האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו במרכז ברלין היא אנדרטת השואה המרכזית של גרמניה, מקום של זיכרון וזיכרון של עד 6,000,000 הקורבנות היהודיים של השואה. הוא נפתח בטקסיות ב-10 במאי 2005. האנדרטה כוללת את הסטלפלד שעיצב פיטר אייזנמן ואת מקום המידע התת-קרקעי. הכניסה חופשית.

סטלנפלד

פתוח 24 שעות ביממה
נגיש

מיקום

קורה-ברלין-שטראסה 1
10117 Berlin

יצירת קשר

0049-30-26-39-43-0
info@stiftung-denkmal.de

סטלנפלד והאדריכל פיטר אייזנמן

תערוכה במקום המידע אונטר-שורינפלד

התערוכה במקום המידע מתעדת את רדיפתם והשמדתם של יהודי אירופה ואתרי הפשע ההיסטוריים. מבקרים בה כמעט חצי מיליון אורחים מדי שנה.

שעות פתיחה
מקום המידע

אוקטובר. אפריל. שלישי-ראשון 10:00-18:00
מאי – ספטמבר. שלישי-ראשון 10:00-20:00
הודאה אחרונה 45 דקות לפני שעת הסגירה

ימי סגירה

תמיד סגור בימי שני (למעט 18.04. ו 6.06.), 24.-26. דצמבר. ו-31 בדצמבר סגור משעה 16:00.m.

חכה

. שעות ההמתנה עלולות להתרחש האורך תלוי באירועי היום. תוכלו לברר על הזמנים באתר.

איש קשר

אם יש לך שאלות:
+49 30 26 39 43 – 36
besucherservice@stiftung-denkmal.de

מידע חשוב על ביקור בתערוכה

אנו מבקשים מכם לשקול את הדברים הבאים לפני ביקור בתערוכה:

• הזמינו את כרטיס הכניסה החינמי שלכםלתערוכה במקום מידע תחת שדה המצבות מ-7 ימים לפני הביקור.
  • אין צורך בהוכחה G כדי לבקר בתערוכה .
  • חבישת מסכת FFP2 היא חובה. ילדים עד גיל 6 פטורים מדרישת המסכה.
  • כללי המרחק וההיגיינה הידועים בדרך כלל חלים בכל רחבי הבניין ובחדרי התצוגה.
  • כל המשטחים והאלמנטים של התערוכה מנוקים ברציפות. אנו מספקים גם מגבוני חיטוי לאלמנטים ולתחנות התקשורת.
  • מדריכי שמע זמינים ומחוטאים ביסודיות לאחר כל שימוש.
  • אם אתם זקוקים למעלית, אנא צרו איתנו קשר.
  • אין צורך בעמידות G לסיורים מודרכים. חבישת מסכה רפואית במהלך הסיור מומלצת מאוד.
  • הגישה לתערוכה היא דרך שער ביטחון. על ידי שמירה על מרחקים מינימליים, זמני המתנה עשויים להתרחש. מספר המבקרים מוגבל.
סמלים OdI Holo SW 1c 15 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 06 שחור
  • אנו מבקשים התנהגות הולמת בתערוכה.
סמלים OdI Holo SW 1c 09 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 12 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 07 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 13 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 08 שחור
סמלים OdI Holo SW 1c 11 שחור

היסטוריה של אנדרטת היהודים הנרצחים באירופה

באוגוסט 1988, בדיון פאנל, הייתה היחצ נית הראשונה הציעה להקים "אנדרטה כהודאה גלויה לפעולה" באתר הגסטאפו לשעבר בברלין-קרויצברג. בינואר 1989, לאה ראש וההיסטוריון אברהארד איקל פרסם את הקריאה הראשונה של יוזמת האזרחים» פרספיקוטיב ברלין» להקמת אנדרטה ליהודי אירופה שנרצחו. הפרויקט זוכה בתמיכת ווילי ברנדט וגינטר גראס, בין היתר.

1990 בפברואר
לאחר נפילת החומה, "מעגל התמיכה לבניית אנדרטה ליהודים שנרצחו באירופה" כמקום חדש המציע אתר מצפון לקנצלר הרייך לשעבר בגני השרים לשעבר.

1992 באפריל
הממשלה הפדרלית תחת הקנצלר הלמוט קוהל תומכת ביוזמה להקמת אנדרטה ומסכימה לעשות חלק מהאתר של הגנים השרים לשעבר הזמינים למטרה זו.

אביב 1995
528 העבודות יוגשו לתחרות אמנותית פתוחה לאנדרטה, אשר הוענק על ידי מינהל הסנאט של ברלין לבינוי ודיור. לאחר שבדק את כל העבודות, חבר המושבעים, בראשות וולטר ינס, ממליץ ששני הפרסים הראשונים יוזכו לסימון אנגרס (קלן/ניו יורק) וכריסטין ג'אוב-מארקס, ההלה רולפס, הנס שיידר ו-ריינהרד Stangl (ברלין).

1995 ביוני
הקנצלר הלמוט קוהל מתנגד להמלצה של היזמים למימוש עבודתם של ג'אוב-מארקס, רולפס, שיידר וסטאנגל. . הפרויקט במשבר רציני

1997 ביוני
לאחר ביצוע שלושה שלבים הקולותיים, שבו מומחים בינלאומיים לדון בפרויקט והמיקום במקרים מסוימים באופן מכריע ביותר, האוסלוברים מסכימים על תפיסת האנדרטה ליהודים שנרצחו באירופה והמתוכנן אתר בגני השרים הקודמים. הם מחליטים ליזום נוהל תחרות חדש וצר למטרה זו ולהקים עמלה של חמישה חברים. 25 אדריכלים ופסלים, שחלקם ידועים בעולם, יוזמנו להשתתף בתהליך זה.

1997 בנובמבר
ועדת הממצא ממליצה על העיצובים של פיטר אייזנמן/ריצ'רד סרה (ניו יורק) וגסין ויינמילר (ברלין). היזמים מקבלים המלצה זו ומציעים את העיצובים של Jochen Gerz (פריז) ודניאל ליבקינד (ניו יורק).

ינואר/פברואר 1998
בדיון הציבורי האינטנסיבי על הפרויקט ועל העבודות המוצגות, העיצוב של אייזנמן/סרה מופיע כמועדף. על פי הצעתו של קאנצלר הלמוט Kohl, הטיוטה על ידי אייזנמן/סרה יהיה שתוקן.

1998 קיץ
העיצוב המתוקן ("אייזנמן השני") מוצג על ידי פיטר אייזנמן, לאחר שפרש הפסל ריצ'ארד סרה מהפרויקט. הודות לקמפיין הבחירות הקרוב בונדסטאג, לא יילקחו החלטות נוספות.

1998 באוקטובר
בהסכם הקואליציה שלה, הממשלה הפדרלית החדשה שנבחרה של ה-SPD והירוקים מחליטה לקבל את ההחלטה על האנדרטה שנלקחה על ידי הבונדסטאג הגרמני.

דצמבר 1998/ינואר 1999
שר המדינה החדש לתרבות ולתקשורת, מיכאל נאומן, מייצג שילוב של האנדרטה עם ספרייה ומרכז מחקר, "בית הזיכרון", ויחד עם האדריכל פיטר אייזנמן, מציג שינוי מחדש טיוטה ("אייזנמן השלישי").

25 ביוני 1999
לאחר כמה שימועים ותערוכות, הבונדסטאג הגרמני מחליט להקים אנדרטה ליהודים שנרצחו באתר המוצע, בהתבסס על העיצוב של סטלפלד מאת פיטר אייזנמן ("אייזנמן השני"). הוא נועד להיות "מקום מידע" על הקורבנות להיות כבוד ומקומות הזיכרון אותנטי. הוקמה בסיס למימוש החלטה בונדסטאג.

27 בינואר 2000
ההתחלה הסימבולית של הבנייה נחגג באתר האנדרטה.

2000 במרץ
חבר הנאמנים של "אנדרטת הקרן למען יהודי אירופה שנרצחו" בוחר את המדען הפוליטי פרופסור סיבללי קוואק כמנהל בראשות הנשיא בונדסטאג וולפגנג טיסה. במקביל, הוגדרה קבוצת עבודה משורות מועצת הנאמנים לפיתוח קונספט בסיסי למקום המידע (חבריה כוללים את פרופ ' ד ר אברהארד יקל, ד ר אנדריאס רוחמה, פרופ ' ד ר ריינהרד רוקם והמנכ ל, פרופסור ד ר סיבללי קוואק.

2000 במאי
חבר הנאמנים מורה לאדריכל פרופסור פיטר אייזנמן לבצע מחקר היתכנות למקום מידע תת-קרקעי.

2000 בנובמבר
על בסיס הערכת העלות שהוגשה על ידי האדריכל והקרן, מאשרת הבונדסטאג הגרמני סכום של 25,300,000 אירו לבניית האנדרטה (סטלנפלד ומקום מידע) וכן 2,300,000 אירו לבניית התערוכה והציוד הראשוני. של מקום המידע.

2001 בינואר
כתוצאה מקיצור של הליכי בחירה, עמלות הבסיס מעצב התערוכה מבוסס ברלין דאגמר פון ווילקן עם קונספט עיצוב למיקום המידע.

2001 במאי
מוטות הבדיקה הראשונים מוגדרים באתר הבנייה.

2001 בנובמבר
הקרן מארגנת סימפוזיון בינלאומי על אנדרטאות ומקומות מידע עם היסטוריונים, מחנכים מוזיטיביים, היסטוריונים לאמנות ותאורטיקנים אדריכליים.

מנובמבר 2002
צעדי הכנה על מזימת הבנייה.

2003 במרץ
לאחר סיום כל המכרזים וההערכה המרכזיים של המכרזים, החוזים עבור רוב נפח הבנייה מוענקות, כולל מצבות האבן, מעטפת מקום המידע ועבודות הסלילה.

2003 באפריל
בניית האנדרטה מתחילה באביב של 2003. במקביל, מוקם פלטפורמת מידע בגדר הבנייה של אתר הבנייה.

2003 בספטמבר
השלמת עבודת הבטון ללוח הרצפה של מקום המידע.

אוקטובר/נובמבר 2003
לאחר ההרכבה של מצבות הראש הראשונות, הדיון הציבורי על השימוש במוצרי החברה "Degussa" בהפקת מצבות הדגל מוביל להחלטת חבר הנאמנים לעיין בשימוש במוצרים אלה ובחלופות אפשריות. לאחר הגשת דו ח ביקורת מפורט, מחליט חבר הנאמנים בנובמבר כי בניית האנדרטה תימשך עם מוצרי החברה» Degussa.

2003 בנובמבר
אתר הנוער של הקרן» ילדים וצעירים כקרבנות של רדיפה נאצית» ממשיך להיות מקוון.

2004 במרץ
בעקבות עזיבתו של פרופסור סיבללי קוואק, ד ר הנס-ארהארד הברקאמפף משתלט על מנהל מנהלת.

2004 באפריל
גיל הבטון של תקרת מקום המידע.

12 ביולי 2004
לרגל השלמת התיקרה המוצעת של האתר התת-קרקעי של המידע והתקנת מחצית מצבות ה2,711, הטקס הציפוי ייחגג בנוכחות האדריכל.

2004 באוגוסט
התחלת הרכבה של חלקי בטון עבור מקום המידע.

מאוקטובר 2004
שלב גבוה של עיצוב פנים והתחלה של מתקני התערוכה במקום המידע.

15 בדצמבר 2004
מעשה ציבורי להרכבת ה2,711 האחרונים של הסטלפלד.

פתיחה טקסית של האנדרטה עם 1,200 אורחים מבית ומחוץ; האירוע ישודר בשידור חי ב-ARD, ZDF ופיניקס.

לרגל הפתיחה השתתפו וולפגנג טיירסה, נשיא הבונדסטאג הגרמני לשעבר ויו"ר הקרן לשעבר של אנדרטת הקרן לזכר יהודי אירופה שנרצחו, ד"ר.C ה. פול שפיגל, נשיא המועצה המרכזית של היהודים בגרמניה לשעבר, פרופ' פיטר אייזנמן, אדריכל האנדרטה, סבינה ואן דר לינדן, ניצולת שואה, ולאה ראש, יו"ר ה-Förderkreis Denkmal für die ermordeten Juden Europas e.V. הנאומים הם קרא כאן.

מסירת האנדרטה לציבור; בסוף 2005 על 350,000 האורחים יבקרו את מקום המידע.
לאחר שדוקטור הנס-ארהארד האוורקאמפף פורש ב-2005 ביולי, חבר הנאמנים ממנה את "המנהל האדמיניסטרטיבי" של אואומארקר. בשנת 2009 התמנה למנהל הקרן.

פרסומים על האנדרטה

סרט אנימציה

»אני מאמין באהבה...« – לזכרה של סבינה ואן דר לינדן-וולנסקי

סרט על קביעה עצמית, צער וספקות של אדם צעיר מול אלימות ורצח, אבל גם על הכוח לעשות התחלה חדשה מוצלחת כאישת עסקים בצד השני של העולם …

בדיוק לפני 15 שנה, ב-10 במאי 2005, סבינה ואן דר לינדן-וולנסקי דיברה כאורחת כבוד בפתיחת אנדרטת הזיכרון לזכר יהודי אירופה שנרצחו בברלין. באותו זמן היא אמרה את המילים: "אני קולם של ששת המיליונים…"

היא הייתה היחידה ממשפחתה ששרדה את השואה במזרח פולין. לאחר תום המלחמה היגרה לאוסטרליה בשנת 1950 דרך שלזיה הפולנית ופריז. גורל משפחתה הוא חלק מהתערוכה במרכז המידע לזכר השואה. זכרונותיה של ניצולת השואה סבינה ואן דר לינדן-וולנסקי, שפורסמו על ידי הקרן בשנת 2010 תחת הכותרת "דחף לחיים", פורסמו במאי 2015 כספר שמע, שנקרא על ידי דאגמר מנזל, לרגל יום השנה העשירי לאנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו.

סרטו של חמזה ביטיצ'י
A production by RomaTrial e.V. and Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas
תסריט: חמזה ביטיצ'י, יאנה גבהארד, ליאוני קוק, אוווה נומרקר
ציור: אינס קרמריץ'
סיפור: דאגמר מנזל
אנימציות ועריכה: אסייג'ה טרוסט
מוזיקה: דניאל קאהן ודניאל וולטינגר

הקלטות סאונד: אנדראס פרטיג
עיצוב סאונד: נילס פלמבק
Copyrigth 2020

הצעות למבקרים

שאלות נפוצות

הכניסה חופשית, אך אנו אסירי תודה על תרומות. ביציאה ממקום המידע יש תיבת תרומה. התרומות משמשות לשימור מקום המידע. אתה יכול גם להעביר את התרומה שלך.

הזמינו את כרטיס הכניסה החינמי שלכם לתערוכה במקום מידע תחת שדה המצבות מ-7 ימים לפני הביקור.

אנו ממליצים לאפשר כשעה לסיור בתערוכה. אם אתה צריך סיור אודיו, תצטרך בערך שעה וחצי לביקור.

אנא קחו בחשבון את זמני ההמתנה בכניסה בעת תכנון הביקור שלכם. אנו מבקשים את הבנתכם כי אנו מעניקים לקבוצות מבקרים רשומות שלוקחות חלק בסיור מודרך כניסה מועדפת למקום המידע.

כן. למען ביטחונך האישי, תעבור דרך שער אבטחה בעת הכניסה למקום המידע. יש להשאיר פריטים מסוכנים בכניסה למשך ביקור התערוכה. כדי להימנע מזמני המתנה ארוכים, אנא הביאו מעט מטען.

כן. במקום מידע יש מלתחה חינם.

בשל תקנות בטיחות ומסיבות של מקום, לא ניתן לקחת ולאחסן מטען גדול מהרגיל כבודת יד (מידות כ. 55x40x20 ס"מ).
אנו מבקשים מקבוצות תיירים להתייעץ עם שירות המבקרים לפני הביקור על כמות המטען שנשאה: besucherservice@stiftung-denkmal.de, טל': +49 (0)30-26 39 43 36.

לוקרים למטען ממוקמים בסמוך לאנדרטה בתחנות הרכבת פוטסדאמר פלאץ (Potsdamer Platz) ופרידריכשטראסה (Friedrichstraße), או בתחנת הרכבת המרכזית.

לא. אין להכניס לתערוכה מזוודות ופיסות מטען קטנות בשל בדיקות ביטחוניות. לוקרים זמינים בקרבת מקום בתחנת פרידריכשטראסה (Friedrichstraße) ובפוטסדאמר פלאץ (Potsdamer Platz).

כן, מותר לך לצלם בתערוכה, אבל השימוש באור פלאש אינו מותר.

מתוך התחשבות במבקרים אחרים, אנו מבקשים ממך לכבות את הטלפון הנייד שלך במהלך ביקורך בתערוכה.

אנא הבינו כי סיורים מודרכים דרך מקום המידע אינם רצויים. יועצי מבקרים זמינים לענות על כל שאלה שעשויה להיות לכם במהלך סיור התערוכה.

קרונות יכולים לעצור למבקרים כדי לעלות ולרדת במקומות החניה המסומנים בחנה-ארנדט-שטראסה. כדי להחנות את הקרונות, אנא השתמשו גם במקומות החניה המיועדים בשטראסה דה 17. ג'וני (משני צידי הרחוב בין שער ברנדנבורג לאנדרטה הסובייטית).

אנא צרו קשר עם דלפק הקבלה בדלפק המידע: טל': +49 (0) 30-200 766 0

אנדרטת הקרן ליהודי אירופה שנרצחו תומכת במורים בהכנות לביקור עם כיתת בית ספר. התכנית החינוכית כוללת סיורים מודרכים שונים וכן סדנאות הנמשכות מספר שעות, שתוכננו במיוחד לתלמידים. אנו מציעים למורים חומרים להכנת ומעקב אחר הביקור עם כיתת בית ספר.

אנו ממליצים לבקר בתערוכה במקום המידע לתלמידים בני 14 ומעלה.

להזמנות אנא השתמשו בבקשת ההזמנה שלנו או צרו קשר עם שירות המבקרים שלנו: טל': +49 (0) 30-26 39 43 36

עבור משפחות עם ילדים קטנים, שולחן החתלה זמין בשירותים לבעלי מוגבלויות. בדלפק הקבלה ניתן לשאול עגלות ילדים למשך הביקור.

אנשים עם עגלות יכולים להשתמש במעלית כדי להגיע למקום המידע.
אנא צרו קשר עם יועץ מבקרים במדרגות הכניסה.

אנו ממליצים על ביקור לצעירים מגיל 14.

כל טקסטי התערוכה במקום המידע מוצגים בגרמנית ובאנגלית.
ניתן לשאול מדריכי שמע המציעים תרגומים של טקסטים בתערוכה בשפות הבאות: צרפתית, עברית, איטלקית, פולנית, פורטוגזית, רוסית, ספרדית. (ראה תרגום שמע)

בכל שבת בשעה 15:00.m יש סיור מודרך ציבורי חינם באנגלית. ניתן להזמין ליווי קבוצתי בשפות הבאות: גרמנית, אנגלית, צרפתית, עברית, איטלקית, הולנדית, פולנית, רוסית, ספרדית ושפות רבות נוספות על פי בקשה. (ראה סיור קבוצתי)

עלון האנדרטה זמין ב-21 שפות.

ניתן להגיע לשדה המצבות באמצעות כיסא גלגלים. יש לו 13 צירי קלט מסומנים, זווית הנטייה שלהם היא מקסימום של 8%. הם מסומנים באבני ריצוף מחורצות במיוחד ובפיקטוגרמות רצפה (סמל כיסא גלגלים) בגבול אל שביל ההליכה הציבורי.

מקום המידע נגיש לכיסאות גלגלים וללא מכשולים. כדי להשתמש במעלית, אנא צרו קשר עם שירות המבקרים שלנו באזור הכניסה ובמדרגות. ניתן לשכור כסאות גלגלים בדלפק הקבלה במקום מידע לקשישים או לאנשים עם קשיי ניידות מופחתת לכל משך הביקור.

מטעמי בטיחות, רק 6 משתמשים בכיסא גלגלים יכולים לבקר בתערוכה בו זמנית. אנחנו מבקשים את הבנתך. אם יש לכם שאלות, אנא צרו קשר עם שירות המבקרים שלנו: besucherservice@stiftung-denkmal.de, טל': +49 (0) 30-26 39 43 36

חופש מחסומים

• אין מקומות חניה באתר זמינים.
  • תחנות האוטובוס והרכבת הקרובות ביותר הן: ברהרנשטראסה/וילמשטראסה, S + U Brandenburger Tor, אברטשטראסה.
  • הגישה לסטלפלד היא אינסופית וthresholdless. הרוחב המינימלי בין האנדרטה הוא 93 ס מ. יש נטיות (20 עד 5 מטר; 6 כדי 100 m). ניתן לראות את האנדרטה בישיבה ובעמידה. . יש מקומות פנויים
  • התערוכה "מקום מידע" נגישה באמצעות מדרגות (37 שלבים של 14.5 ס"מ) או באמצעות מעלית. גודל התא הוא 100 ס"מ x 160 ס"מ. ניתן להשתמש במעלית רק עם תמיכת צוות. במובן זה, אתה צריך ליצור קשר עם הצוות בכניסה למדרגות.
  • דלתות ומעברים בתערוכה הם לפחות 90 ס מ ברוחב. כל החדרים בתערוכה שניתן להשתמש בהם עבור האורחים הינם נגישים בקומת הקרקע.
  • מונה המכירות עם אזור הקופה באולם הכניסה הוא 110 ס"מ ו 75 ס"מ גבוה בנקודה הגבוהה ביותר או הנמוכה ביותר.
  • ישנה דרך אחרת לתקשר בישיבה.
  • המוצגים בתערוכה ניתנים לצפייה ולקריאה בעודם יושבים ועומדים.
  • כלים המוצעים: כיסא גלגלים, רולטור, עזרי הליכה

שרותים לאנשים בעלי מוגבלויות

• אזורי התנועה ליד האסלה הם 90 ס"מ x 70 ס"מ על שמאל וימין, מול האסלה או כיור 150 ס"מ x 150 ס"מ.
  • , יש ידיות. מתקפלות משני הצדדים
  • . הכיור בסדר ניתן לראות את המראה בעת הישיבה והעמידה.
  • יש כבל אזעקה בגובה של 5 ס מ.
  • יש מכשיר שמיעה אינדוקציה (לולאות טבעת הצוואר) בדלפק המידע בבית» מקום המידע ".
  • ניתן לשאול לולאות בטבעות הצוואר בעת ביקור באזור התערוכה במקום המידע, כמו גם במהלך סיור מודרך בסטלנפלד בקבלה.
  • המוצגים בתערוכה מתוארים בתמונות ובכתב.
  • מידע על המוצגים בשפת הסימנים זמין באזור התערוכה» אורט דר ידיעות (קטעי וידאו בשפת הסימנים הגרמנית ובסימן הבינלאומי).
  • יש אזעקה מבחינה חזותית בבניין.
  • במעלית, האישור של שיחת חירום הוא בלתי הוליסטי. לחלופין, ניתן להזמין מדרגות. המעלית מוגשת ומלווה בצוות.
  • הכניסה עם כלבי נחייה מותרת.
  • . אין קרוסלה או דלתות רוטרי
  • החדרים והמסדרונות מוארים במאור פנים.
  • בדרך כלל אין מכשולים, למשל אובייקטים בולטות לתוך הדרך/החלל.
  • מידע זמין בגופן ' ברייל ' או ' פריזמה '.
  • אין מערכת הנחיה עקבית עם אינדיקטורים הקרקע.
  • במעלית, האישור של שיחת חירום הוא בלתי הוליסטי.
  • המדרגות אינן מtactilely באופן חזותי או בחדות גבוהה. מעקות זמינים.
  • המוצגים בדרך כלל מוארים היטב. המידע אודות המוצגים הוא לעומת זאת באופן ויזואלי.
  • כלים המוצעים: מדריכי אודיו, תוכנית בנייה מישוש.
  • המעלית מוגשת ומלווה בצוות.
  • היעד של השביל הוא בדרך כלל באופק או שיש שלטים במרחק גלוי כל הזמן.
  • המלון מציע סיורים מודרכים לאורחים בעלי ליקויי הכרתית. חובה להירשם מראש. הסיורים המודרכת ניתנים בשפה הקלה. יש גם סיורים מודרכים לכיתות הלימודים, כולל דוברי שאינם ילידי המקום (גרמנית פשוטה).
  • חלק מתערוכות מוכנות לצילום מציאותי.
  • מידע והצעות למבקרים בשפה קלה , כמו גם סיור שמע בתערוכה בשפה קלה ועלון על האנדרטה בשפה קלה זמינים.

Demnächst

Veranstaltungsberichte